VESTI ||| SAOPŠTENJA ||| INTERVJUI ||| SVE
GOOGLE
ID: Password: ::: Zaboravljena šifra ::: Novi član?
REKLAME
- WEB & LAW (5558)
- SUN LOOK (0)
- SSISTEMCARD (0)


Ekonomske vesti iz zemlje i inostranstva, saopštenja korisnika, intervjui

intervjui

Lepe profesije

Škola za udavače

Radionice su multidisciplinarne, a sastoje se od teoretskog i praktičnog dela, vežbi, testova, igrica uloga. Program se temelji na usvajanju pozitivnih stavova, umeća šarma i stvaranju pozitivnih odnosa


          Da biste bili srećni u ljubavi, valjalo bi da se pridržavate nekih pravila: uspeh u ljubavi ne postiže se izgledom već stavom; ako želite da imate srećan život vežite se za svoj cilj, a ne za ljude ili stvar; igrajte poštenu igru, ne manipulišite; ne gledajte samo bankovni račun ili titulu, već i srce i dušu; nastojte da usrećite partnera, ugađajte mu, ali očekujte recipročnost; budite dosledni; ne sudite partneru; nastojte da razgovarate, razumete i shvatite motive njegovog ponašanja; budite podrška partneru; ne dajte olako obećanja, ali ih se držite.
          O svemu ovome moći ćete da naučite u Školi za udavače, čiji je pilot projekat, nedavno predstavljen u Beogradu pod pokroviteljstvom "Balans – Medike". Postoje planovi i na regionalnom nivou, ali za početak je razrađen ciklus od 6 radionica. To je, zapravo škola za žene u kojoj će moći da se stiču životna znanja i veštine, potrebne za bolji i kvalitetniji lični i profesionalni život. Kako pronaći pravog partnera, osvojiti ga i održati srećnu i trajnu vezu, okosnica je ovog programa, a seminari, odnosno radionice i individualne konsultacije, održavaće se jedanput mesečno u beogradskom Centru "Balans –Medika".
Maja Mihić Špoljar

          Maja Mihić Špoljar, dipl.iur. i medijator osnovala je Centar za isceljenje stavova (Center for Attitudinal Healing) 1993.g. u Zagrebu, jednu od prvih nevladinih, alternativnih organizacija za psihosocijalnu pomoć, prema modelu istoimenog centra u Kaliforniji, uz podršku i mentorstvo dr. G.Jampolskog, začetnika metode "attitudinal healing". Centar je 2000. godine promenio ime u Centar za kreativne alternative i proširio program kursevima za žene i mlade, motivacijskim radionicama i edukacijom iz porodične medijacije. Svoju prvu knjigu "Čarolija šarma", objavila je 2008. godine, a u pripremi je "Vodič za udavače". Održava kurseve "Umjeće šarma" i individualne konsultacije u Zagrebu.

          Takođe, radi se i na posebnom programu - za devojke, odnosno verenice koje su takoreći pred oltarom i treba da izreknu ono sudbonosno DA - u okviru kojeg će se pripremati za brak. A da je to neophodno, govori činjenica da mnoge devojke ulaze u brak potpuno nespremne i to u fazi zaljubljenosti, a kada ružičasti balon pukne, mnoge se nađu u "nebranom grožđu". Otuda je dobra priprema za brak jednako važna kao i priprema venčanja, te joj valja posvetiti barem isto toliko vremena, ali mnogo manje novca, kaže za sajt Digitalna Srbija Maja Mihić-Špoljar, dipl.iur. i medijator, koja je osnovala Centar za isceljenje stavova (Center for Attitudinal Healing), još 1993.godine u Zagrebu.
          Radionice su multidisciplinarne, a sastoje se od teoretskog i praktičnog dela, vežbi, testova, igrica uloga i slično. Program se temelji na usvajanju pozitivnih stavova, umeća šarma i stvaranju pozitivnih odnosa.
          - Program sam osmislila na osnovu iskustva i rada sa ženama u radionicama "Umeće šarma" koje vodim u Zagrebu, zatim edukacije koju sam prošla u Americi i Engleskoj i poznatih predavača i trenera, koji su radili sa nama u zagrebačkom Centru. Neil Fasting, danska terapeutkinja ostavila je na mene, do danas najsnažniji utisak, a radila je i po pričama i mitovima Clarisse Pincole Estes, autorke "Žene koje trče s vukovima" i učila žene kako da postanu i budu vitalne, odvažne, intuitivne i istovremeno brižne, objašnjava gospođa Špoljar.
          Ona dodaje da se u radionicama "Umeće šarma", kao i u individualnim konsultacijama, najčešće pojavljuje problem komunikacije, preteranih očekivanja od partnera, potrebe da se "naprečac" uđe u čvrstu vezu, nesigurnost, strahovi od odbacivanja, intimnosti, manipulacije. Dileme su, takođe i kako šarmirati muškarca, a da se zadrži distanca, kako postaviti svoje "granice" i ne biti otirač, seksualni govor tela koji ne znači automatski i poziv na seks, ukoliko žena to neće.
          Radi se o oprobanim metodama, koje daju dobre rezultate i polaznice zaista lakše pronalaze partnere, a što je najvažnije nauče da postave kriterijume kako izabrati "onog pravog". To je često duži put, ali ne treba nikada srljati u vezu ili brak, pod pritiskom okoline ili otkucavanja biološkog sata. Važno je imati poverenje u sebe, samopouzdanje i pravi stav. Osim toga, šarm je najjače oružje osvajanja preko kojeg se mnogo lakše dolazi ne samo do uspeha uopšte, već i do ljubavi, tvrdi gospođa Špoljar.
          Prema njenim rečima, brak je ponovo "in", kao i romantika i kavaljerstvo. Međutim, žena je u prošlosti bila programirana da služi muškarcu. Za to su postojali udžbenici, saveti i preporuke stručnjaka, naših majki, crkve. Postoji trend povratka i takvim shvatanjima. S druge strane, žena ima više mogućnosti da postane ono što želi da bude i da zauzme zasluženo mesto u porodici i društvu.

          - Kojih se pravila valja pridržavati tokom flerta ili u čvrstoj vezi da bi se odabrao pravi muškarac, a kako sačuvati supruga, naročito ukoliko vas njegova porodica ne voli, kao i kako probuditi i zadržati strast?

          - Prvo, trebalo bi znati da je flert tek koketiranje, očijukanje, upoznavanje sa osobom koja nas privuče. Žena bi trebalo da bude opuštena, "cool", nasmejana i zabavna, zatim da stavi do znanja da uloviti muškarca nije njen prvi i jedini cilj u životu, već da ima i druge prioritete, interese, svoju društvenu mrežu, posao ili studije. Sve to govori muškarcu da se žena neće "okačiti" za njega od prve, što mu je vrlo privlačno. Znači da se treba potruditi oko nje, osvojiti je dok je ona, međutim, već osvojila njega, odgovara gospođa Špoljar i dodaje:
          - Zatim sledi faza udvaranja u kojoj bi žena trebalo dobro da otvori oči, uši i sva druga čula. Naime, partner se često želi pokazati u boljem svetlu, što je prirodno, ali ako se nastoji da se prikaže "drukčijim" nego što ustvari jeste, to je već manipulacija. Zato je poželjno imati osnovnu emocionalnu pismenost, te lakše prepoznati upozoravajuće signale, uprkos zaljubljenosti. Valja znati i da će se partnerovo ponašanje promeniti kada uđu u fazu čvrste veze, jer kada su stalno zajedno ono nešto izuzetno i čarobno postaje sasvim obično. Ključna reč je privlačnost, fizička i emocionalna, kako bi se zadržao partner, pri čemu privlačnost ima svoja pravila, koje bi svaka žena trebalo da poznaje, pošto je važna za buđenje i zadržavanje strasti.
          Što se tiče porodice koja vas ne voli, tu takođe postoje pravila, a osnovno je ponašati se prema drugima onako kako želite da se oni ponašaju prema vama. Takt je spasonosna vrlina i naravno iskren razgovor. Žena koja se ponaša ili govori na način koji zahteva da drugi uzmu u obzir njeno mišljenje i potrebe, neće imati tih problema. A sve se to može naučiti. Moć privlačenja leži u dobrom poznavanju sebe. Svako bi trebalo da pronađe tu moć. A pravilo, koje važi i za muškarce i za žene jeste da - razviti svoju ličnost mogu samo oni, koji su fokusirani na same sebe, svoje potrebe i želje. To nije sebičnost, već ljubav prema sebi. Dakle, volite prvo sebe kako biste mogli drugima pružiti ljubav, poručuje gospođa Špoljar.


          - Kako se kotiraju balkanski ljubavnici u odnosu na evropske "mačo" tipove? I mislite li da je jačem polu, takođe potrebna obuka za razumevanje ženskih signala?

          - Od svih naroda, Italijani slove kao najveći zavodnici i ljubavnici. U svakom Italijanu "čuči" jedan mali Kazanova. Oni su velikodušni u komplimentima, sitnim pažnjama i svemu onom što žene smatraju kavaljerstvom. Poznato je da Italijani vole žene i da im znaju ugađati. A to je upravo ono što lepši pol najviše voli. Statistike kažu da ih slede Španci. Dakle, južnjaci su u prednosti. Što se tiče balkanskih ljubavnika, konkretno Srba, njima čak i Hrvati priznaju da imaju šarma. I to je veliki kompliment. A kakvi su ljubavnici, to zavisi od toga koliko im je stalo do žene, do njenog zadovoljstva, jednako kao i do svog. To je pitanje tretiranja partnera kao ravnopravnog u svemu.
          Što znači biti dobar partner? Ako te ne tretira dobro izvan kreveta, ne može biti dobar ni u krevetu. Odnosno, treba da se potrudi da sazna šta ženi treba, a to je na prvom mestu emocionalna podrška i poštovanje. Seksualne veštine se mogu naučiti. Arogantan muškarac, koji misli da sve zna, ne može biti dobar ljubavnik. Sebičnost je najveći antiafrodizijak. Treba biti velikodušan, jer ko daje taj i dobija.
          Osim toga, jačem polu je, zaista potrebna obuka za razumevanje ženskih signala. Činjenica je da muškarcima upoznavanje sa suprotnim polom pada teže nego ženama, tako da kursevi udvaranja u svetu imaju više muških nego ženskih polaznika, veli gospođa Špoljar.

Jasmina Vujadinović

sociologija
18. 3. 2010 u 11:37:34

SERVISNE INFORMACIJE