VESTI ||| SAOPŠTENJA ||| INTERVJUI ||| SVE
GOOGLE
ID: Password: ::: Zaboravljena šifra ::: Novi član?
REKLAME
- WEB & LAW (5612)
- SUN LOOK (0)
- SSISTEMCARD (0)


Ekonomske vesti iz zemlje i inostranstva, saopštenja korisnika, intervjui

intervjui

Pet pitanja za Jerneja Repovša

TRIO ZA USPEH - Kvalitet, dizajn i reklama

  • Neracionalno bi bilo da mali privrednici sami uče zanat koji već postoji u marketinškim agencijama
  • Sa oglašavanjem se prestaje kad se vidi da prouzrokuje pogrešne reakcije ciljne grupeDolazak predsednika i regionalnog kreativnog direktora lanca marketinških agencija Studio Marketing JWT i PR Komunikacije Hill&Knowlton Jerneja Repovša u Beograd, gde će 2. juna da održi predavanje na temu »Kroz promene do novih mogućnosti«, iskoristili smo da mu postavimo pet pitanja vezanih za marketinške kampanje koje bi, u uslovima smanjene privredne aktivnosti i ekonomske krize, mogli da sprovode vlasnici malih i srednjih preduzeća.

1. Kako potrošača sa tankim novčanikom ubediti da to malo para potroši baš na naš proizvod/uslugu?

Potrošači kupuju proizvode, usluge ili ideje prema svojim potrebama. Jasno je da potrošač na tržištu ima veliki izbor proizvoda, usluga ili ideja kojima može da zadovolji svoju potrebu, reši svoj problem. Izbor konkretnog proizvoda zavisi od informacija i iskustava koje ima potrošač prilikom odlučivanja za kupovinu. Dobro iskustvo sa proizvodom značajan je razlog za ponovnu kupovinu. Zbog toga govorimo o tome da je kvalitet proizvoda prvi atribut kojeg treba da poštuje proizvođač, da bi sebi obezbedio dugoručni poslovni uspeh. Druga značajna informacija dolazi iz samog izgleda proizvoda, njegovog dizajna. Ponekad su industrijski i grafički dizajn proizvoda dovoljni razlog za kupovnu odluku. Značajan vir informacija su glasine koje se šire o proizvodu odnosno robnoj marki. Proizvođači lansiraju u komunikacijski prostor, na tržište i organizovane pozitivne informacije u obliku oglasa i ostalih komunikacijskih sredstava. Sve to, i još mnogo toga, mogu biti razlozi za odluku o kupovini našeg ili konkurentskog proizvoda, usluge, ideje.

2. Kako odabrati pravi način reklamiranja i trenutak za akciju?

Kao prvo i najvažnije treba znati segment potrošača kojima je namenjen proizvod, usluga ili ideja. To su ljudi, koji imaju istu potrebu koju zadovoljava vaš proizvod. Njima su zajednički elementi ponašanja, imaju slične stavove, mišljenja. Prema svojim ponašajnim osobinama čitaju slične časopise, gledaju iste televizijske emisije, imaju podjednake kupovne navike. Njima odgovara specifičan način komuniciranja kojem treba da se prilagode oni koji planiraju i kreativno izvode oglase. Zbog toga su istraživanja ponašanja potrošača i segmentacija potrošača izuzetno važni za poslovni uspeh vlasnika proizvoda, usluga ili ideja. U prošlosti su ta bila istraživanja bila dugotrajna i vrlo skupa. Danas postoje istraživačka preduzeća koja redovno prate ponašanja potrošača i obezbeđuju rezultate istraživanja onima kojima su te informacije potrebne. Dosta podataka se može dobiti danas internetnim ili e-mail istraživanjima koja su brža i neopisivo jeftinija od klasičnih metoda istraživanja.
Što se tiče trenutka za komunikacionu akciju, on zavisi od želje proizvođača da pobudi pažnju potrošača. Ponekad vreme u kojem želimo komunicirati zavisi od sezone u kojoj se kupuje i troši proizvod. Možda je trenutak za akciju kad je konkurencija upravo završila svoje komunikacione aktivnosti jer im onda mi svojom akcijom oduzmemo pažnju potencijalnih potrošača.

3. Da li „Reklama od usta do usta“ (preporuka) gubi ili dobija na značaju u sadašnjim uslovima brzih komunikacija i kako je pospešiti? Da li je takva preporuka zaista reklama ili je zavaravanje i izgovor preduzetnika da ne primeni klasične metode reklamiranja i oglašavanja?

Rumor, glasine, su jedna od komunikacionih tehnika. Upravljanje glasinama je vrlo zahtevan postupak i traži dosta stručne kadrove, da se ne bi neprofesionalnim upravljanjem postiglo suprotno od željenog.

4. U kojim situacijama treba odustati od reklame i kada reklama prerasta u antireklamu?

Sa oglašavanjem se prestaje kad se vidi da prouzrokuje pogrešne reakcije ciljne grupe zbog kojih se ne bi mogli postići planirani ciljevi. U idealnom primeru, od komuniciranja se odustaje kad smo oglašavanjem probudili toliku pažnju da nam je nestalo proizvoda. Komunikacija koja svojom osobinom ide protiv stavova i vrednosnih sistema ciljne grupe pretvara se u “antireklamu”.

5. Preporuke za edukaciju – gde i kako mali privrednici mogu da nauče kad i kako da se reklamiraju?

Preporučujem da mali privrednici dobro i profesionalno obavljaju svoj posao, da kreiraju proizvode, usluge ili ideje koje su po ukusu i očekivanjima, idealima potrošača, da proizvode proizvode koji na najefikasniji i racionalan način rešavaju problem potrošača. Neracionalno bi bilo da sami uče zanat koji postoji u marketinškim agencijama. Baš za svoju marketinšku agenciju, koja ima sedište i u Beogradu, Studio Marketing JWT, znam da vrlo rado kao klijenta uzimamo malog preduzetnika koji ima velike ambicije. Tu je naša velika motivacija - da uspemo da iz malog poraste veliko.

Pogledajte i tekst: KROZ PROMENE DO NOVIH MOGUĆNOSTI!

Radinka Danilov

marketing
28. 5. 2010 u 20:22:56

SERVISNE INFORMACIJE